Navazování kontaktů s Indií

Obrazem: Jak vypadá největší veletrh koberců na světě? (DOMOTEX 2016)

DOMOTEX 2016 Hannover – jednoznačně velkolepá akce.

Všechny možné i nemožné druhy koberců pod jednou (nebo více) střechami. Desítky hal plných podlahových krytin. Nepřeberné množství materiálů, vzorů a lidí z celého světa. Mujkoberec.cz byl zkrátka v ráji! Jak to vypadalo a co jsme se naučili?

Vchod do Domotex
Vchod do stánku všech kobercových stánků

 

Uvítací hala Domotexu
Uvítací hala s ceremoniálem o nejlepší koberce – sami můžete níže posoudit, jak by se Vám líbily.

 

Vítěz koberce roku Domotex
Vítěz koberce roku v kategorii orientální koberce. Líbí se Vám?

 

Vítěz koberce roku
Vítěz koberce roku v kategorii moderní koberce

 

Nápad nade vše
Některé koberce byly opravdu nápadité

 

Pěkné obrazy z koberců
Limity se nekladou ani způsobům prezentace. Myslíte si, že jsou to obrázky? Máte pravdu, ale vytvořeny z koberce.

 

Velký koberec
Limity se zde nekladou ani co se týče velikosti. Všimněte si i stylové doplňkové předložky pod kobercem.

 

Hodně hustý koberec
Takt tento koberec je hustý v pravém slova smyslu. 3,6 milionu nitek na metr čtvereční patří k absolutní světové špičce. Na tomto koberci jsou nitky tak tenké a těsně u sebe, že absolutně nemáte šanci přes ně vidět podklad koberce, v podstatě ani nepoznáte, že se jedná o nitky.

 

Nový trend
Nový trend dávat koberce na stěnu jako dekoraci. Myslíte, že se chytí i v ČR, nebo ho budou lidé ignorovat?

 

Lidé na Domotexu
Lidé jsou zde velmi přátelští a ochotní. Někteří se můžou doslova přetrhnout, aby Vám ukázali novou kolekci. Tohle je Alina, která nás seznamuje s novými Moldavskými hity.

 

Kreativita
Výrobci musí udělat vše proto, aby jejich stánek byl výrazný. Tak proč nepřitáhnout motorku obloženou dřevem podlahových krytin? :)

 

Rozměry
Je to neskutečné, ale někteří výrobci vezmou stovky, i tisíce koberců, přepraví je přes půlku světa, aby je na 4 dni vystavili a pak je odvezli opět zpátky. Zřejmě se jim to vyplatí :)

 

Zasloužený odpočinek
Po dlouhém dni si můžete sednout třeba do designového křesílka Obsession, kteří se od koberců vydali k nábytku. Minimálně v tomhle se sedělo dobře.

Tak to tady máme. Shrnutí Domotexu: neskutečně velké, jsou zde úplně všichni důležití hráči z celého světa. Koberce jsou velmi konzervativní odvětví a moc se toho nemění. Nicméně mezi nové trendy bychom zařadili nové moderní „vintage“ designy. Jedná se o koberce, které vypadají jako by byly poškozené nebo pošlapané, ale přitom nejsou a je to jen barva. Ha, to je trik co? Uvidíme, zda se to uchytí i v České republice, která trendy sleduje zpravidla až s několikaletým zpožděním.

Zároveň český spotřebitel je stále velice konzervativní a velmi umírněný, stejně jako v módě. Nejoblíbenější koberce jsou v Čechách jednobarevné hnědé nebo béžové a hnědé orientální. Žádné příliš velké výstřelky! V západní Evropě nyní frčí více barvy a designové věci. Zejména kusové koberce se dávají velice kontrastní doprostřed čisté a bílé místnosti. Koberec je tedy prostředek, který vytváří potřebný kontrast a je tedy ten „nezbedný“ prvek, který dává šťávu jinak konzervativní, čisté a uhlazené místnosti.

Naopak v Indii a Íránu jsou koberce daleko tradičnější. Respektovány jsou tam pořádně jen ručně tkané koberce, většinou z vlny. Koberec je pro ně absolutní dominanta místnosti a lidé do něj investují z celého bytu jednu z největších sum peněz, protože věří, že jim vydrží a prodají ho za neméně velkou částku, jako ho nakoupili. Je to čistě pragmatická investice. V Čechách je to odlišné, ale nesmíme zapomenout na to, že v těchto zemích mají staletou kobercovou kulturu.

V neposlední řadě jsme rovněž zaznamenali kusové koberce umístěné na zdi. Je to jen prázdná bublina, nebo se tento trend skutečně v moderních bytech uchytí? Necháme se překvapit.

Tomáš Linhart

Kobercový a sportovní nadšenec. Mám rád dobré jídlo, stejně tak jako dobrý vtip. Pracuji tvrdě a odpočívám (spím) ještě tvrději. Mám rád zábavu, i když žádná není. Jsem člověk plný paradoxů, ale jedno je jisté: Koberec si luxuji vždycky sám! :))