Pokládka koberce a PVC – návod

Instalace koberců není raketová věda a se správným vybavením ji zvládne téměř každý domácí kutil s nadšením pro věc. Preferujete-li pohodlí, můžete u Aladina poptat pokládku na klíč. Starosti s instalací tak přenecháte na našich profesionálech.
Pokud se ale rozhodnete pustit se do toho sami, pomůžeme Vám s přípravou. Při objednávání koberce myslete na to, že ne každá stěna je stoprocentně rovná a že může být potřeba koberec položit i pod dveře. Určitě si tak nechte rezervu na každé straně alespoň 10 cm. Na oříznutí přebývajícího koberce budete potřebovat kvalitní a ostrý nůž, kterým koberec po obvodu místnosti odříznete.

Jak je to s lepením koberce?

Lepení koberec

Koberec můžete přilepit po celé ploše silným disperzním lepidlem, čímž posílíte jeho odolnost. Toto je rozhodně varianta, kterou by Vám doporučil každý podlahář a také výrobce koberců. Pokud však například pokládáte koberec na parkety, které nechcete poškodit lepidlem, koberec můžete zafixovat pomocí pevné oboustranné pásky. Tu použijte podél každé stěny a také ji v několika pásech umístěte doprostřed koberce, čímž zamezíte jeho pohybu a případnému vlnkování. Místo oboustranné pásky můžete využít i lepidlo ve spreji, které vyniká snadným použitím. Toto lepidlo lze použít i na kobercové čtverce

Chcete-li dopřát Vašim chodidlům mimořádný komfort, posílit odolnost koberce a zároveň co nejvíce izolovat chlad od země, doporučujeme Vám zakoupení značkové podložky pod koberec Floorwise

Podložka je napnutá, koberec položen, nyní zbývá nainstalovat soklové lišty. U koberců se používají 5 cm široké kobercové proužky, které se pomocí oboustranné pásky vlepí do plastové lišty TL55. Plastové lišty můžete na rovnou zeď přilepit, ale v případě větších nerovností bude potřeba je přivrtat. Kobercové sokly si můžete objednat přímo s kobercem.

Nejste si jistí? Napište Aladinovi, rádi Vám poradíme.

Instalace PVC – pokládka PVC podlahy

Instalace PVC není raketová věda a se správným vybavením ji zvládne téměř každý domácí kutil s nadšením pro věc. Preferujete-li pohodlí, můžete u Aladina poptat pokládku na klíč. Starosti s instalací tak přenecháte na našich profesionálech.
Pokud se ale rozhodnete pustit se do toho sami, pomůžeme Vám s přípravou. V první fázi je potřeba mít skutečně rovný podklad. Ideálním řešením je kvalitní a dobře zobroušená nivelační stěrka. Každá větší nerovnost se do PVC obtiskne a bude vidět.



Při objednávání PVC myslete na to, že ne každá stěna je stoprocentně rovná a že může být potřeba podlahu položit i pod dveře. Určitě si tak nechte rezervu na každé straně alespoň 10 cm. Na oříznutí přebývajícího kousku budete potřebovat kvalitní a ostrý nůž, kterým PVC po obvodu místnosti odříznete. Narozdíl od koberců u PVC není kvůli vzoru možné libovolně zaměňovat délku a šířku. Vzor je vždy zobrazen tak, že dřevěné lamely kopírují délku role. Pokud spojujete více kusů PVC, dejte pozor, aby vzor navazoval stejným směrem.

Nechcete pokládku koberce řešit sami? Využijte naši profesionální pokládku koberců – koberce, PVC a podlahy pokládáme po celé ČR i Slovensku.

Jak je to s lepením PVC?

PVC můžete přilepit po celé ploše silným disperzním lepidlem, čímž posílíte jeho odolnost. Toto je rozhodně varianta, kterou by Vám doporučil každý podlahář a také výrobce podlah. Pokud však například pokládáte PVC v malé a málo zatěžované místnosti, můžete jej zafixovat pomocí pevné oboustranné pásky. Tu použijte podél každé stěny a také ji v několika pásech umístěte doprostřed místnosti, čímž zamezíte pohybu PVC a případnému vlnkování. Místo oboustranné pásky můžete využít i lepidlo ve spreji, které vyniká snadným použitím. 

PVC je položeno, nyní zbývá nainstalovat lišty. Nejčastěji se používají plastové lišty SLK50, které se pomocí lepidla na zeď mohou rovnou přilepit, ale v případě větších nerovností bude potřeba je přivrtat. Lišta má odnímatelnou prostřední část, do které můžete vložit kabel. Jednotlivé lišty se spojují spojkami, rohy, kouty a na jejich konce (typicky u dveří) se instalují koncovky. Lišt máme v nabídce mnoho typů, takže snadno najdete takovou, která bude dekorem odpovídat Vašemu novému PVC.

Nejste si jistí? Napište Aladinovi, rádi Vám poradíme.