Jak se starat o koberec, aby vypadal pořád skvěle?

Koberec je krásným domácím doplňkem, o tom není pochyb. Aby si dlouho udržel své původní vlastnosti a kvalitu, je třeba se o něj pravidelně starat. Občas může dojít k nehodě, kdy se koberec různým způsobem zašpiní. Jak si v takovém případě poradit, v tom by Vám měl být nápomocen tento článek.

vacuum-cleaner-268179_640

První pravidlo asi nikoho nepřekvapí, ale nejlepší způsob, jak zajistit dlouhodobou krásu a trvanlivost vašeho koberce, je vysávat jej pravidelně, protože luxováním odstraníte hrubé nečistoty, které jsou nejvíce vidět.

V závislosti na typu koberce, který máte, použijte nástavec s rotačním kartáčem nebo pouze sání.

Při nákupu vysavače chtějte takový, který má výškově nastavitelný sací nástavec. To se Vám bude hodit zejména při vysávání koberců s vysokým vlasem. Umožníte tak efektivnější sání.

Koberec by se měl také čistit profesionálním vysavačem (na mokro) každých 12-18 měsíců, podle jeho vytížení. Pozor, po každém mokrém čištění je potřeba nechat koberec důkladně vyschnout, aby nechytil plíseň. Té byste se už nezbavili.

Co dělat když koberec polijete vínem, pivem, čajem nebo kávou?

Jsme lidi, takže i to se nám může snadno stát. Neutralizujte skvrnu roztokem octa, pak přidejte malé množství roztoku čisticího prostředku na postižené místo (1/4 lžičky čistícího prostředku na 1l vody). Pokračujte v aplikaci roztoku, dokud skvrna není zcela odstraněna. Pomocí rozprašovače opláchněte postižené místo vodou a ručníkem osušte, aby se odstranila přebytečná vlhkost. Nakonec použijte papírové utěrky k úplnému usušení skvrny.

Jak odstranit skvrnu od krve, kečupu nebo čokolády?

Máte děti? Pak asi víte, že odstranit z koberce stopy kečupu nebo čokolády není žádná sranda. Přesto existuje způsob, jak na celý problém vyzrát. Navlhčete postižené místo roztokem amoniaku, pomocí rozprašovače. Dále přidejte malé množství roztoku čisticího prostředku (1/4 lžičky mycího prostředku na 1l vody) a jemně místo třete dokud se skvrna neodstraní. Pomocí rozprašovače opláchněte místo vodou a ručníkem osušte, aby se odstranila přebytečná vlhkost. Nakonec použijte papírové utěrky k úplnému usušení skvrny.

Jak odstranit z koberce bahno?

Nechte bahno zaschnout. Je-li z bahna velká ztvrdlá plocha, rozdrťte ji na malé kousky a poté vysajte. Na zbylé skvrny můžete použít specializovaný čistič na koberce. Doporučili bychom například čistič Star 50, který za velmi dobrou cenu vyčistí téměř všechny typy skvrn na koberci. Seženete ho v kobercových obchodech, nebo u nás na webu.

Jak vyrovnat proleženinu od těžkého nábytku?

Chcete-li vyrovnat díru v koberci po nábytku, použijte páru ze žehličky a fén. Napařte vlákna (NENECHTE ŽEHLIČKU DOTÝKAT SE KOBERCE) pomocí páry a poté je vyfénujte. Opakujeme nejdůležitější část: Nenechte žehličku dotýkat se koberce!

Co když si koberec spálíte například cigaretou?

Malými nůžkami na nehty opatrně odstraňte vršky spálené části vlasu. Je-li koberec moc ohořelý, může být potřeba jej záplatovat. Pro lepší efekt doporučujeme nechat to udělat odborníky.

Co když koberec nasaje vodu z pračky nebo topení?

V případě domácí potopy je třeba koberec co nejlépe osušit z obou stran a následně nechat proschnout minimálně 24 hodin, než si budete jisti, že je koberec maximálně suchý. Dále je vhodné koberec vysát vodním vysavačem.

Tomáš Linhart

Kobercový a sportovní nadšenec. Mám rád dobré jídlo, stejně tak jako dobrý vtip. Pracuji tvrdě a odpočívám (spím) ještě tvrději. Mám rád zábavu, i když žádná není. Jsem člověk plný paradoxů, ale jedno je jisté: Koberec si luxuji vždycky sám! :))