Koberce jsou znovu hitem. Do interiérů přináší teplo, snižují prašnost a regulují mikroklima

Tisková zpráva – Koberce se vrací do módy. Pořizují si je lidé do zrekonstruovaných bytů i novostaveb. Vedle tradičních metrážních koberců jsou oblíbené hlavně kusové koberce. Pohlcují zvuky, snižují koncentraci jemného prachu, zvyšují komfort při chůzi a působí elegantně. Koberce z vlny dokonce regulují mikroklima v interiéru, a protože vydrží celé generace, mohou se proměnit v zajímavou investici.

Kusové i celoplošné koberce už tradičně zpříjemňují a zútulňují interiéry. Kromě estetické roviny jsou také praktické. „Tlumí kročejový hluk, snadno se udržují, snižují riziko uklouznutí na podlaze a pochopitelně v místnosti udržují teplo. V tomto ohledu jsou praktické kusové koberce sloužící jako předložky před postel nebo pohovku, protože jen málokdo se rád dotýká chodidlem studené a tvrdé podlahy,“ vysvětluje odborník na koberce Marek Černý.

V posledních letech se trh s koberci rozrostl, a tak lidé mohou vybírat z nepřeberného množství druhů, barev, vzorů, materiálů nebo rozměrů koberců. Ty se liší nejen designem, ale také výškou vlasu nebo materiálem. Právě zpracování koberce má vliv na to, jak odolný bude a jakou zátěž unese. „Před výběrem kusového i metrážního koberce bychom měli vždy znát odpovědi na základní otázky, tedy kam koberec pořizujeme a jak velké zátěži bude vystavený. Zatímco do ložnice jsou příjemné koberce s vyšším vlascem, do kuchyně je vhodnější zvolit kusový koberec nebo běhoun, jenž se snadno udržuje,“ dodává Tomáš Linhart z e-shopu Můjkoberec.cz.

Kusový koberec do kuchyně i ložnice

V případě kusových koberců patří k levnějším typům takzvaný bouclé, což je tkaný koberec bez vlasu. Tento typ koberce je vhodný i do venkovních prostor, například na terasu, nebo na chodbu, kde je vyšší zátěž. Protože je bez vlasu, jednoduše se udržuje. „Může dokonce i zmoknout, zase bez problémů uschne,“ konstatuje Tomáš Linhart.

Většina kusových koberců se vyrábí z polypropylenu. Tyto koberce odolávají vysoké zátěži, jsou cenově dostupné a dobře se po nich chodí. Vyšší vlas mají koberce typu frisé, které jsou k dostání s dlouhým i kratším vlasem. Dalším typem jsou koberce z materiálu heatset, jemuž se přezdívá umělá vlna. Struktura vlákna se totiž podobá vlně, koberec je na dotek měkký a jemný, může mít i velmi vysokou hustotu vláken, takže drobečky a nečistoty nepropadají, ale drží se na povrchu. Koberce s dlouhým vlasem jsou známé jako shaggy a hodí se zejména do ložnice nebo před sedačku.

Nepřekonaným materiálem je vlna. Má vlastnosti, které nelze nahradit umělými materiály. Výhodou je vysoká hustota vlasů a kvalita zpracování. Protože je vlna přírodní materiál, umí nasát vlhkost; pokud je v interiéru suchý vzduch, zase vlhkost uvolní, a tak přirozeně reguluje mikroklima,“ dodává Marek Černý. Protože koberce z vlny vydrží po celé generace a neztrácejí na hodnotě, doporučuje je i jako investici. Toto platí zejména pro ručně tkané koberce.

Užitečné celoplošné koberce

Také výběr metrážního koberce se řídí podobnými pravidly. Důležité je vědět, do jaké místnosti koberec přijde a jaké zátěži bude vystavený. „Do běžného bytu stačí střední zátěžová třída 22. Minimum je 21 a nejvyšší, kterou doporučujeme, je 23. Pro administrativní budovy nebo kanceláře je vhodné zvolit minimální zátěžovou třídu 31,“ vysvětluje Tomáš Linhart.

Celoplošné koberce se liší také materiálem a provedením. Střižené koberce jsou vyrobené tak, že vlas se utká jako smyčka, která se posléze ustřihne strojem. Smyčkové koberce tvoří vlákna protkaná na druhou stranu. I proto jsou odolnější a používají se do prostorů s vyšší zátěží, zatímco střižené koberce jsou měkčí a vhodnější do ložnic nebo obýváků. „Co se týká materiálu, tak polypropylen je považovaný za základ, je levnější. Polyamid je měkčí a odolnější, koberce mívají lesklejší efekt,“ doplňuje Marek Černý.

Metrážní koberce se prodávají v rolích, většinou čtyřmetrových, některé jsou ale třímetrové nebo pětimetrové. Při výběru koberce je třeba počítat, aby zůstalo co nejméně zbytkového materiálu. „S tím pochopitelně rádi poradíme. Zasíláme také vzorky koberců zdarma, připravujeme bezplatné vizualizace, jak koberec bude sedět v interiéru. To vše je součástí našeho nového konceptu All Inclusive, s nímž od nás každý dostává dopravu zdarma a řadu dalších služeb,“ uzavírá Tomáš Linhart z největší internetové prodejny koberců v České republice.

 

O e-shopu Můjkoberec.cz

Největší český internetový prodejce koberců s přesahem na Slovensko a do dalších evropských zemí. Společnost prodává koberce od roku 2008. Spolupracuje s prověřenými výrobci, koberce přímo dováží například z Indie. Zakládá si na širokém výběru klasických i moderních koberců. Sortiment čítá na tisíce typů. V roce 2019 e-shop zavedl službu All Inclusive, která zahrnuje například dopravu zdarma, zaslání vzorků zdarma, vrácení koberce do 365 dní, bezplatné vyhotovení 3D vizualizace, tříletou záruku nebo odvezení nevyhovujícího koberce zpět na prodejnu. Showroom provozuje v pražských Vysočanech. Loni společnost prodala zhruba 30 000 koberců a měla obrat přes 30 milionů korun. Více informací najdete na webu www.mujkoberec.cz.

 

Kontakt pro novináře

Mgr. Jana Poncarová
Mobil: 603 163 305
E-mail: jana@sidimedia.cz