Lino, nebo PVC? Jakou podlahovou krytinu vybrat do interiéru?

Než zvolíte samotný dekor nové podlahy, měli byste se rozhodnout, zda dáte přednost linu nebo PVC. Není to jedno a to samé. Jaké výhody a nevýhody vstoupí do vašeho interiéru s přírodním linoleem a jaké s umělým PVC?

Výběr podlahových krytin je nyní nepřeberný. Netýká se to jen dekorů, ale také materiálů. Pokud z jakéhokoli důvodu odmítnete metrážový koberec, dřevěnou nebo plovoucí podlahu, zbývá ještě mnoho dalších podlahových materiálů – linoleum, PVC, vinyl v rolích i marmoleum.

Ač se na první dobrou může zdát, že je to jedno a to samé, tak není. Každá z podlahových krytin má své specifické vlastnosti, které ovlivní atmosféru v interiéru, tepelnou pohodu, samotnou životnost i potřebu následné údržby. Proto je důležité věnovat výběru podlahové krytiny dostatek času.

Není lino jako linoleum

Když se řekne lino, většině lidí se vybaví oku nepříliš lahodící podlahová krytina, která před třiceti lety byla všude – v bytech, v nemocnicích, v kancelářích, ve školách a na úřadech. Jenže s pravým linoleem měla společného je málo.

S výrobou linolea, které patří mezi přírodní podlahové krytiny, se začalo už koncem 19. století. Jeho název vznikl spojením dvou latinských pojmů: linum (len) a oleum (olej). Tyto dvě klíčové suroviny se pro výrobu linolea používají dodnes. Krytina obsahuje lněný olej, pryskyřici, korkovou nebo dřevitou moučku, pigmenty, vápenec a jutu. Linoleum se na trhu prodává pod různými značkami, jednou z nich je Marmoleum, které občas bývá považováno za samostatný typ krytiny.

Složení linolea, které je veskrze přírodní, podlahové krytině propůjčuje celou řadu žádoucích vlastností. Linoleum je příjemné na dotek, izoluje teplo i zvuk, je pružné, částečně prodyšné, antistatické a navíc odolné. S ohledem na částečnou prodyšnost je možné lino použít i na podkladech, které nejsou vždy zcela suché. Do koupelen se ale nehodí, protože méně odolává vodě.

I linoleum má své mínusy. Protože je to porézní materiál, je nutné ho pravidelně ošetřovat, a to buď pastováním, nebo voskováním. Jinak linoleum ztrácí lesk a vysychá. Lino je také náchylnější na UV záření, může proto žloutnout nebo naopak tmavnout. Proto ho nepokládejte do místností, kam dopadá přímé sluneční záření.

PVC je stylová krytina

Také PVC má svoji tradici. S původním umělým linem nemá dnes už nic společného. PVC umí být stylové a nabídnout řešení pro různé obytné místnosti. Vyrábí se PVC pro byty, zátěžové PVC, k dispozici jsou krytiny s dekorem dřeva i s dekorem dlaždic, a tak si v široké nabídce PVC materiálů vybere opravdu každý.

Svůj název získala tato podlahová krytina podle materiálů, z nichž je vyrobena. Zkratka PVC znamená polyvinylchlorid. Někdy se tato podlahová krytina nesprávně označuje jako vinyl. Zatímco PVC podlahy jsou měkčené a dodávají se v rolích, vinyl je tvrzený a zpravidla se pokládá v lamelách.

Polyvinylchlorid se ukázal jako stvořený pro podlahy – je pružný, tlumí kročejový hluk, má výbornou tepelnou vodivost, a tak ho lze kombinovat s podlahovým vytápěním. Dobře odolává vodě, takže je možné ho použít i v koupelnách nebo v kuchyních. PVC je antialergenní, proto je vhodné do domácností, kde žijí astmatici nebo alergici. Dobře se uklízí (stačí vysát nebo vytřít) a na rozdíl od lina je bezúdržbové. Velkou estetickou výhodou je pak široký výběr dekorů.

Pokud nad PVC podlahou přemýšlíte, měli byste vědět, že existují dva druhy: homogenní a heterogenní.

  • Homogenní PVC podlahy mají po celé tloušťce stejné složení, jsou kvalitnější a také o něco dražší.
  • Heterogenní PVC podlahy se skládají z několika vrstev (podkladová, nosná, nášlapná). Jsou cenově dostupnější.

Při výběru PVC je třeba zohlednit také takzvanou zátěžovou třídu a tloušťku nášlapné vrstvy. Čím lepší oba parametry budou, tím vyšší je odolnost podlahy. Před pořízením PVC přemýšlejte i nad ideální šíří role, aby zůstalo co nejméně zbytkového materiálu. PVC se běžně prodává v třímetrových a čtyřmetrových rolích, někdy dokonce i v pětimetrových. (Lino prodávané před roku 1990 bylo běžně k dostání v rolích o šíří 1,5 metrů, a tak se muselo různě nastavovat.)

Před pokládkou PVC se ujistěte, že je povrch rovný, bez znečištění, mastnost nebo chemických látek. Ideální je povrch vystěrkovat, aby byl pevný, stabilní a suchý. Platí to zejména u PVC, jež budete fixovat lepením.

Jak se rozhodnout: PVC, nebo linoleum?

O výběru té správné podlahové krytiny rozhoduje řada faktorů. Předně, záleží na tom, zda dáváte přednost přírodním, nebo umělým materiálům.

  • PVC je velmi odolné a bezúdržbové, skvěle se hodí do moderních interiérů a podle typu zvládne i vysokou zátěž.
  • Linoleum je přírodní materiál, který má svou tradici a hodí se proto i do starších interiérů nebo rekonstrukcí. Jeho výhodou je dlouhá životnost, a to 50 až 70 let.

V případě obou podlahových krytin můžete volit ze širokého spektra atraktivních dekorů. S výběrem podlahy vám rádi poradíme a zařídíme také pokládku.