Indické ručně tkané koberce

Indický veletrh ručně tkaných koberců

Indie je země plná paradoxů. Představte si například Českou republiku. Nyní si představte úplný opak všeho, co se tady děje a jak lidé smýšlejí. Tak, a máte Indii. Všude lidi, auta, ruch, krávy, absolutní chaos, kterému ale zdá se každý Ind rozumí. Jak málo hodin v letadle stačí, aby člověk dorazil do úplně jiného světa.

Dominanta Indie – symetrický Taj Mahal

Tradice a náboženství je v Indii na vrcholu žebříčku společenských hodnot. Nikdo nikam nespěchá a nikdo se ani nežene za tím, aby se snažil něco zlepšovat. Každý je dopředu smířený se svým údělem na této planetě a přijímá ho celou svou duší. To se týká i služeb a výroby. Práci, kterou by mohli vykonávat stroje, vykonávají stále lidé. Pravdou ale je, že to má opravdu své kouzlo a člověk vidí pečlivost a ochotu, se kterou Indové pracují.

Východ slunce nad posvátnou řekou Gangou ve městě Varanasi, které je centrem hinduismu.

Indie je dokonce tak tradiční zemí, že téměř veškerá výroba koberců je prováděna ručně i v dnešní době. Ano, je to tak, koberec je pro Indy tak vzácnou věcí, že nechtějí vůbec výrobu modernizovat, a v jejich očích tak ničit staletí staré postupy, a stavět továrny.

Jak se vyrábí ručně tkaný koberec? Je to věda.

V Indii jsme navštívili více jak 20 manufaktur a musíme říct, že každá měla nějaký prvek jedinečnosti. Zajímavostí je, že u některých ručně tkaných koberců během celého procesu výroby není využívána elektřina a používají se pouze 100% přírodní látky.

Dělníci tvoří základ koberce s použitím latexového lepidla

Umělečtí tkalci celý koberec tvoří ručně na dřevěném stroji. Jako materiál pro koberec je použito buď hedvábí nebo 100% ovčí vlna. Když je koberec utkán, je zastříháván opět manuálně – klasickými nůžkami, ovšem s velkým citem. Poté je koberec ručně obšit a ručně jsou přivázány třásně – jedna po druhé. Koberec projde inspekcí, kde se opět ručně opraví poslední miniaturní nedostatky koberce. Dále je koberec ponořen do vody, aby měl barevnou stálost. Následně z něj pracovník speciální lopatou vydoluje vodu a koberec se nakonec napne a nechá se na něj svítit sluníčko, aby se kompletně vysušil.

Vlna prochází při zpracování třemi stádii

O co déle proces tkaní trvá, o to je koberec kvalitnější. Výroba ručně tkaného koberce může trvat několik měsíců i let, a je to opravdu mistrovské dílo. Tkadlec na něm nechá část svého života a něco ze sebe.

Přátelskost a pohostinnost lidí v Indii nezná mezí.

Některé ruční koberce lze vyrobit i za kratší dobu v řádu měsíců. Je to však trochu nevyzpytatelné. Většina Indických tkalců se rovněž stará o dobytek a někdy prostě nepřijde do práce, protože se jim dobytek někam zaběhne. Pro Indického vlastníka výrobny je proto velmi těžké plánovat a dodržovat termíny.

Indové jsou nesmírně ochotní a vlídní – takhle nám v jedné továrně vyšili logo.

Video blog z Indie – zážitky z cest

Tomáš Linhart: Kobercový a sportovní nadšenec. Mám rád dobré jídlo, stejně tak jako dobrý vtip. Pracuji tvrdě a odpočívám (spím) ještě tvrději. Mám rád zábavu, i když žádná není. Jsem člověk plný paradoxů, ale jedno je jisté: Koberec si luxuji vždycky sám! :))