Mujkoberec v Indii

Indické ručně tkané koberce

Indie je země plná paradoxů. Představte si například Českou republiku. Nyní si představte úplný opak všeho, co se tady děje a jak lidé smýšlejí. Tak, a máte Indii. Všude lidi, auta, ruch, krávy, absolutní chaos, kterému ale zdá se každý Ind rozumí. Jak málo hodin v letadle stačí, aby člověk dorazil do úplně jiného světa.

Indie - Taj Mahal
Dominanta Indie – symetrický Taj Mahal

Tradice a náboženství je v Indii na vrcholu žebříčku společenských hodnot. Nikdo nikam nespěchá a nikdo se ani nežene za tím, aby se snažil něco zlepšovat. Každý je dopředu smířený se svým údělem na této planetě a přijímá ho celou svou duší. To se týká i služeb a výroby. Práci, kterou by mohli vykonávat stroje, vykonávají stále lidé. Pravdou ale je, že to má opravdu své kouzlo a člověk vidí pečlivost a ochotu, se kterou Indové pracují.

Východ nad řekou Gangou
Východ slunce nad posvátnou řekou Gangou ve městě Varanasi, které je centrem hinduismu.

Indie je dokonce tak tradiční zemí, že téměř veškerá výroba koberců je prováděna ručně i v dnešní době. Ano, je to tak, koberec je pro Indy tak vzácnou věcí, že nechtějí vůbec výrobu modernizovat, a v jejich očích tak ničit staletí staré postupy, a stavět továrny.

Jak se vyrábí ručně tkaný koberec? Je to věda.

V Indii jsme navštívili více jak 20 manufaktur a musíme říct, že každá měla nějaký prvek jedinečnosti. Zajímavostí je, že u některých ručně tkaných koberců během celého procesu výroby není využívána elektřina a používají se pouze 100% přírodní látky.

Základ koberce
Dělníci tvoří základ koberce s použitím latexového lepidla

Umělečtí tkalci celý koberec tvoří ručně na dřevěném stroji. Jako materiál pro koberec je použito buď hedvábí nebo 100% ovčí vlna. Když je koberec utkán, je zastříháván opět manuálně – klasickými nůžkami, ovšem s velkým citem. Poté je koberec ručně obšit a ručně jsou přivázány třásně – jedna po druhé. Koberec projde inspekcí, kde se opět ručně opraví poslední miniaturní nedostatky koberce. Dále je koberec ponořen do vody, aby měl barevnou stálost. Následně z něj pracovník speciální lopatou vydoluje vodu a koberec se nakonec napne a nechá se na něj svítit sluníčko, aby se kompletně vysušil.

Stádia vlny
Vlna prochází při zpracování třemi stádii

O co déle proces tkaní trvá, o to je koberec kvalitnější. Výroba ručně tkaného koberce může trvat několik měsíců i let, a je to opravdu mistrovské dílo. Tkadlec na něm nechá část svého života a něco ze sebe.

Indická přátelskost
Přátelskost a pohostinnost lidí v Indii nezná mezí.

Některé ruční koberce lze vyrobit i za kratší dobu v řádu měsíců. Je to však trochu nevyzpytatelné. Většina Indických tkalců se rovněž stará o dobytek a někdy prostě nepřijde do práce, protože se jim dobytek někam zaběhne. Pro Indického vlastníka výrobny je proto velmi těžké plánovat a dodržovat termíny.

Mujkoberec jak vyšitý
Indové jsou nesmírně ochotní a vlídní – takhle nám v jedné továrně vyšili logo.

Video blog z Indie – zážitky z cest

Tomáš Linhart

Kobercový a sportovní nadšenec. Mám rád dobré jídlo, stejně tak jako dobrý vtip. Pracuji tvrdě a odpočívám (spím) ještě tvrději. Mám rád zábavu, i když žádná není. Jsem člověk plný paradoxů, ale jedno je jisté: Koberec si luxuji vždycky sám! :))