Jaro je správný čas položit travní koberec

Jaro je správný čas na položení umělého trávníku. Zkrášlí prostor kolem bazénů i garážové stání

Tisková zpráva – Mít stále zelenou zahradu je snem mnoha majitelů domů, chalup i chat. Zatímco skutečné trávníky mohou v parném létě usychat, je nutné je zalévat a pravidelně sekat, travní koberce jsou téměř bezúdržbové, věrohodně imitují opravdovou trávu, a navíc vydrží i zátěž kolem bazénů nebo u garážového stání. Když je pečlivě vyberete, budou vám sloužit dlouhá léta.

Umělé trávníky se používají zejména tam, kde z jakéhokoli důvodu není možné úspěšně vypěstovat a udržovat skutečnou trávu. Typickým příkladem jsou právě bazény, garážová stání, kde tráva trpí náporem pneumatik, nebo třeba terasy a balkony, kde není možné klasický trávník zasít. Na takových místech syntetické koberce zvyšují estetiku prostoru, zůstávají stále zelené a odolávají všem povětrnostním vlivům.

Travním kobercům nevadí vedro, mráz, voda, vlhkost, sníh, ani slunce. „Jsou velmi odolné. Nemění svůj vzhled, zelené zůstávají v létě i v zimě. Odpadá nutnost zalévání i pravidelné sekání,“ vypočítává Marek Černý, expert na koberce. Dodává, že umělé trávníky zútulní nejen okolí bazénů nebo domů, ale také balkony, terasy, lodžie nebo předzahrádky. Umělé koberce si pořizují rovněž majitelé chat nebo chalup, kteří nemají čas a možnosti pravidelně trávník kropit a sekat.

Nejlepší čas na travní koberce

Jaro je podle odborníků nejlepší čas na pořízení a instalaci travních koberců. „Samozřejmě, položení umělých trávníků je možné téměř kdykoli, ale na jaře jsou příjemné venkovní podmínky a obchody přicházejí s prodejními akcemi. Syntetické koberce je možné nakoupit za příjemné částky. Navíc ceny letošních travních kolekcí oproti loňsku výrazně spadly,“ uvádí Tomáš Linhart z internetového obchodu Mujkoberec.cz.

A nemění se jen ceny, ale i rozměry travních koberců. Zatímco dříve se umělé trávníky prodávaly v rolích o šířce 2 a 4 metry, nyní jsou k dispozici i role o šíři 1, 3 nebo 5 metrů. S tím se podle Tomáš Linharta pojí finanční úspora. „Například zákazník, který loni potřeboval rozměr tři krát tři metry, si musel objednat koberec ze čtyřmetrové role a platil velikost tři krát čtyři metry. Letos ale řežeme i z třímetrových rolí, takže lidé neplatí žádné zbytky,“ dodává.

Travní koberec i realistická tráva

Aby umělý koberec dobře posloužil, je důležité ho správně vybrat. Na trhu jsou v podstatě dvě hlavní kategorie: umělé trávníky připomínající spíše koberce a umělé trávníky věrohodně imitující skutečnou trávu.

Levnější je první kategorie travních koberců, které se hodí hlavně na terasy, balkony nebo jiné zpevněné plochy. Příkladem v tomto segmentu jsou značky Sporting nebo Ascot. Kvalitnější koberce pak mají delší a hustší vlas, při chůzi na boso jsou příjemné a často je na první pohled nelze odlišit od běžného trávníku. S kvalitou ale pochopitelně roste i cena. V této kategorii jsou oblíbené hlavně značky Botanic, Lora nebo Daisy.

Koberec pod auto i k bazénu

Důležité je vybrat travní koberec podle účelu a místa. „Na parkovací stání bych zvolil trávu z vyšších řad, která je odolnější,“ doporučuje Marek Černý a dodává: „Koleje, po nichž auto jede a na nichž stojí, je lepší vytvořit z dlažby nebo jiného pevného materiálu. Mezi nimi lze natáhnout umělou trávou.“ U bazénu se pak budou vyjímat koberce s vyšším vlasem, jež jsou příjemné na došlap.

Zároveň je třeba vybrat buď umělé trávníky s nopy, nebo s perforovaným spodkem, který je typický pro dražší varianty. Obě řešení trávník takzvaně nadzvedávají nad pevným povrchem, a tak pod ním může odtékat voda. To je důležité kvůli prodloužení životnosti umělého trávníku. Ačkoli totiž odolává povětrnostním vlivům, včetně UV záření, jediné, co ho může ohrozit je tvorba louží, jež by v zimě zamrzaly.

Jednou za čas výměna, údržba téměř žádná

Ačkoli mají umělé trávníky výdrž, je nutné je po několika letech vyměnit. Levnější koberce vydrží v dobré formě asi pět let, dražší a kvalitnější varianty mnohem déle, a to díky vyšší gramáži, hustotě a délce vlasu.

Péče o travní koberce je velmi úsporná, a to jak z hlediska času, tak i financí. „Na velkých plochách je umělá tráva samočistící, nemusíte o ni nijak zvlášť pečovat. Pokud ale chcete mít trávník dokonalý, můžete použít vysavač, vysokotlaký čistič, hrábě, hadici s vodou, fén na listí a podobně,“ uzavírá Tomáš Linhart.

O e-shopu Můjkoberec.cz

Největší český internetový prodejce koberců s přesahem na Slovensko a do dalších evropských zemí. Společnost prodává koberce od roku 2008. Spolupracuje s prověřenými výrobci, koberce přímo dováží například z Indie. Zakládá si na širokém výběru klasických i moderních koberců. Sortiment čítá na tisíce typů. V roce 2019 e-shop zavedl službu All Inclusive, která zahrnuje například dopravu zdarma, zaslání vzorků zdarma, vrácení koberce do 365 dní, bezplatné vyhotovení 3D vizualizace, tříletou záruku nebo odvezení nevyhovujícího koberce zpět na prodejnu. Showroom provozuje v pražských Vysočanech. Loni společnost prodala zhruba 30 000 koberců a měla obrat přes 30 milionů korun. Více informací najdete na webu www.mujkoberec.cz.

Kontakt pro novináře

Mgr. Jana Poncarová
Mobil: 603 163 305
E-mail: jana@sidimedia.cz