Encyklopedie koberců

Encyklopedie koberců

Encyklopedie koberců – Jak dělíme koberce?

První koberce se na světě objevily asi před 4000-4500 lety. Za tu dobu prošly zajímavým vývojem, měnily se materiály, vzory, velikosti i způsob použití. Dnes se jedná o jednu z nejoblíbenějších podlahových krytin v domácnostech, veřejných i komerčních prostorách.

Nejstarší koberec na světě
Nejstarší koberec na světě, tzv. Pazyryk je starý zhruba 2500 let

Koberce dnes rozdělujeme podle několika parametrů, základním rozdělením však zůstává způsob jejich výroby.

Ručně vázané koberce

Tato původní výrobní metoda je zejména u dražších koberců využívána dodnes. Ručně vázané koberce vznikají především v asijských zemích jako je Írán, Afghánistán, Indie nebo Nepál. V Evropě je největším producentem ručně vázaných koberců Turecko. Dosud největší ručně vázaný koberec na světě byl v roce 2001 vyroben v Íránu, měří 4343 m2 a váží kolem 22 tun.

Strojně vázané koberce

Pomocí automatických strojů je napodobována metoda ručního vázání koberců. Výhodou této metody je především rychlost. Díky tomu jsou strojně vázané koberce cenově dostupnější.

Jednoduché tkané koberce

Na tkaný koberec v dnešní době už nenarazíte tak často, jako tomu bylo před pár desetiletími. Pokud ale budete mít to štěstí, pravděpodobně se bude jednat o běhoun. Častějším provedeném jsou takzvané bukláky (buclé nebo bouclé). Jedná se o koberce bez klasického vlasu, ale s nízkou smyčkou. Vyrobeny jsou obvykle z jutového, sisalového nebo kokosového vlákna. Tkané koberečky se vyrábějí i v České republice.

Koberec bouclé ukázka
Koberec bouclé (buklák) nemá klasický vlas.

Jedná se o nejrozšířenější metodu výroby koberců. Odhaduje se, že všívaných koberců je na trhu téměř 90%. Výhodou této metody je dosažení vysoké jemnosti koberců. Aby koberce získaly vyšší pevnost, často se k základní vrstvé přidává druhá vrstva ze tkané či netkané textilie.Všívané koberce

Vpichované koberce

Co se týče ceny, nemá tato výrobní metoda konkurenci. Na výrobu vpichovaných koberců bývá používán nejlevnější polypropylen, navíc jako podkladový materiál je často vybrána guma. Výsledný koberec potom není příliš odolný vůči vnějším vlivům, přesto právě díky své nízké ceně bývá často používán jako zátěžový koberec zejména v komerčních prostorách.

 

Dalším logickým dělením koberců je jejich rozdělování dle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny.

Hedvábí

Určitě nejdražší a nejoceňovanější materiál pro výrobu koberců. Perské koberce vyrobené z hedvábí mají ty nejlepší vlastnosti, ale kvůli příliš vysoké ceně si je nemůže dovolit každý.

Viskóza (umělé hedvábí)

Materiál kvalitou a vlastnostmi skutečně srovnatelný s pravým hedvábím. Koberce z tohoto materiálu jsou odolné, lesklé, barevně stálé, příjemné na dotyk, měkké. Viskóza se získává z celulózy z některých druhů dřevin.

Vlna

Vlna je oblíbený materiál pro použití na výrobu koberců. Obvykle se používá ovčí vlna, ale může být i z jiných zvířat. Vlněné koberce odpuzují nečistoty a jsou na dotyk velice příjemné a měkké. Nejkvalitnější vlna je produkována na Novém Zélandu.

Polypropylen (syntetická vlna)

Polypropylen (PP) je syntetický materiál, jehož vlákna se získávají z malých plastových granulí. Díky výrobní technologii vyniká každý koberec výbornými vlastnostmi, podobnými vlně. Na rozdíl od ní je tento materiál vhodnější pro alergiky. Koberce z polypropylenu také tolik nezatíží vaši peněženku. Pro další posílení odolnosti se vlákna některých koberců z polypropylenu tepelně upravují (metoda Heatset).

Bavlna

Bavlněné koberce vynikají svou výdrží. Výhodou je i jejich voděodolnost. Z přírodní bavlny se obvykle vyrábí pouze menší koberečky.

Žinylka

Žinylka je speciální druh vlákna, kdy se několik jednotlivých vláken protká do sebe. V kobercovém průmyslu se nejčastěji používají vlákna z polyakrylu nebo kombinace z viskózy, polyesteru a bavlny. Žinylkové vlákno má mírně nařasený vzhled, je silnější a měkčí.

Juta

I jutová vlákna jsou v kobercovém průmyslu hojně využívána, avšak spíše jako základní vrstva, na kterou se váže kobercový vlas. Juta je subtropická rostlina, která roste především v Indii, Číně a Thajsku. Vlákna jsou vyráběna ze stonku této rostliny a jsou pevnější než vlákna z bavlny.

Při vybírání koberce se určitě také setkáte s některými pojmy, které mohou být pro některé lidi neznámé. Proto přikládáme malý praktický slovníček.

Heatset

Jedná se o speciální tepelnou úpravu polypropylenového vlákna. Koberec touto úpravou získává vyšší odolnost a barevnou stálost.

Shaggy

Jako shaggy jsou označovány všechny koberce s dlouhým vlasem

Frisé

Je typ zvláštně krouceného vlákna. Koberce frisé (frizé) obvykle mívají delší vlas se silnějšími zakroucenými vlákny.

Bouclé (buklák)

Je typ koberce, který postrádá klasický vlas, místo něj nabízí nízkou smyčku tvořenou pevnějším vláknem, obvykle z juty, kokosu nebo sisala.

Lurex

Lurex je úprava vlákna, která přidává kobercům lesklý stříbrný efekt

3D efekt

Koberce s 3D efektem jsou tvořeny vlákny s různou délkou. Vzor je tak více plastický

Koberec s 3D efektem
Koberec s 3D efektem má různě dlouhá vlákna.