Venkovní koberec

Objevte kouzlo venkovních koberců

Zahrada je nedílnou součástí každého rodinného domu, ale i panelové domy skýtají možnost, jak si takovou malou oázu klidu vykouzlit v betonové džungli města. Že si trávník na balkoně nevypěstujete? Nezoufejte, plnohodnotně jej zastoupí travní koberce, které jsou dnes k nerozeznání od živé trávy a oproti ní jsou navíc mnohem snazší na údržbu. Terasu či balkon jde však zkrášlit i jiným způsobem – stačí na obyčejnou dlažbu přenést venkovní koberec, a máte vystaráno. Vypadá elegantně, poskytne pohodlí vašim nohám a vždy jej můžete přenést na jiné místo nebo novým kouskem zcela změnit styl terasy.             

Umělý trávník – ideální povrch na balkon i kolem bazénu

Vytouženým snem mnoha zapálených zahrádkářů či chatařů a chalupářů je mít stále zelenou zahradu s dokonale střiženým trávníkem. Ne vždy a na všech místech pozemku to však je možné, a proto je skvělou alternativou travní koberec. Příjezdové cesty, balkony, terasy, to všechno jsou prostory, kde skutečnou trávu udržíte při životě jen s velkými obtížemi, či to ani nepřipadá v úvahu. Nabízí se tedy řešení v použití travního koberce, který vám prostor nejen esteticky zkrášlí, ale navodí vám požadovaný pocit pobytu v přírodě. Netřeba mluvit o téměř nulové potřebě údržby. Tento povrch odolá povětrnostním podmínkám, zaručuje rychlý odtok vody, a pokud vyberete kvalitní kousek, zůstane na vaší terase či balkoně po několik dlouhých let.

Na výběr máte ze dvou základních typů koberců, jeden připomíná vzhledem spíše klasickou podlahovou krytinu, druhý realistický trávník. Ten první, s kratším vlasem, je vhodné použít na plochy, jež potřebujete udržovat v čistotě, jako balkony. Druhý vypadá lépe např. kolem bazénů, kde navíc poskytuje pohodlný došlap po vylezení z vody. Odolá v podstatě jakýmkoliv přírodním podmínkám. „Umělým trávníkům nevadí vedro, mráz, voda, vlhkost, sníh nebo slunce. Jsou velmi odolné. Jediné, na co by si lidé měli dát pozor, jsou zamrzající louže. Terasy a balkony ale mívají rovný a vyspádovaný povrch, a tak tvorba ledu nehrozí,“ vysvětluje Marek Černý z internetového obchodu Mujkoberec.

Důležitým aspektem při rozhodování může být rovněž cena, která se zvyšuje s věrohodností koberce jako živého travního porostu. Levnější varianty venkovního koberce vydrží v průměru při dobré údržbě pět let. Ty kvalitnější mohou sloužit mnohem déle, a to díky vyšší gramáži a hustotě vlasu. Nový vzhled prodloužíte péčí, tedy že trávník občas vysajete, shrabete napadané listí či použijete vysokotlaký čistič na odstranění hlubších nečistot. Jinak je travní koberec zcela nenáročný na úklid a pro udržení perfektního vzhledu stačí málo. „Na balkonech a menších terasách může dojem kazit i jeden zatoulaný lístek. Proto doporučujeme zvolit spíše umělé trávníky s kratším vlasem, jež se lépe udržují,“ radí Marek Černý.  

Venkovní kusové koberce

Pokud vás představa umělé trávy na balkoně neláká, ale přesto byste chtěli mít pocit útulnosti jako v obývacím pokoji, můžete prostor doplnit venkovním kobercem. Ty jsou k dostání v mnoha variantách a vzorech – od květinových, přes geometrické až po jednoduché jednobarevné. Na terasu si můžete položit koberec v zemitých tónech, ale i v odvážných barvách.

Kusové outdoorové koberce jsou k nerozeznání od těch, které zdobí interiér nejednoho domu, ale liší se především v odolnosti. Materiál z něhož jsou vyrobeny musí vydržet sluneční paprsky, vysoké teploty i vodu, a přitom stále neztratit původní vzhled,” popisuje Marek Černý. Právě vlastnost rychlého schnutí je v exteriéru velmi žádaná. S úklidem takového koberce po party či zahradní oslavě to budete mít rovněž jednoduché, stačí vám rýžový kartáč a obyčejná voda.