Rok 2020 v interiéru: Trendem v kobercích jsou skandinávské vzory, broken design a zelená barva

Tisková zpráva – První rok nového desetiletí přinese do interiérů střídmost a praktičnost. Vedle multifunkčního nábytku vyniknou koberce s kratším i delším vlasem a s neokoukanými vzory, jako je skandinávský styl nebo broken design. Jedním z hlavních trendů roku 2020 je zelená barva. Kobercům sluší například odstín mint nebo jarní zelená.

Nejmodernější interiéry budu v roce 2020 zařízené důmyslně. Na zbytečnosti v nich nebude místo. Pozornost se přesune ke kvalitě a funkčnosti. Inspirovat se můžete v minulém století, například v dobách první republiky. Kusové koberce pokládejte před křesílka, zdobte jimi jídelní kouty nebo je rozprostřete do pracoven, do předsíní a do ložnic. Na stěny můžete nalepit tapety, které se po několika letech znovu vracejí do módy, nebo místo nich použít nástěnné koberce s orientálním vzorem.

Zelené odstíny kobercům sluší

Barvou roku 2020 je zelená. Objevovat se bude na nábytku, tapetách, bytových doplňcích, bytovém textilu i na kobercích. Pokud si do bytu nechcete osvěžující odstín pustit naplno, zvolte kusový koberec se vzorem, v němž se zelená barva pouze mihne.

Velmi dobře vypadá i celoplošný zelený koberec. Pokud se pro něho rozhodnete, věnujte pozornost výběru správného odstínu. „Nadčasové jsou pastelové odstíny. Zelená barva působí v interiéru dobře, i když na první pohled nezvykle. Uvolňuje, je symbolem relaxace, odpočinku a návratu k přírodě,“ říká odborník na koberce Tomáš Linhart.

Barevné koberce a skandinávské vzory

I nadále budou interiérům vévodit koberce, na nichž se prolínají vzory a barvy. Hravé koberce mohou doslova pulsovat energií a domov nabít optimismem. „Pokud neholdujete křiklavým barvám, sáhněte po kobercích se skandinávským vzorem, které jsou tlumenější, přesto dokážou interiér povznést,“ doporučuje Marek Černý z e-shopu Mujkoberec.cz.

Výraznější vzorované koberce se budou vyjímat ve střídmě zařízených místnostech vymalovaných bílou barvou a vybavených jednoduchým nábytkem. V takovém případě se mohou stát dominantním prvkem.

Broken design a vintage koberce

Dalším velkým trendem jsou koberce s takzvaným broken designem. Tyto koberce vycházejí z klasických vzorů, ale jsou moderně pojaté. Takový koberec vypadá na první pohled jako sešlapaný nebo poškozený – má jistou patinu.

Podobného rázu jsou vintage koberce, jež působí jako skvosty, které se dědí z generace na generaci. Vyjímat se budou nejen v dobově zařízeném interiéru, ale vyniknou například i vedle industriálního stylu.